Financiële informatie, links en rekenmodules
vrijdag 29 september 2023

Aon staat weer open voor omzetbonussen

Aon zegt weer open staan voor het ontvangen van omzetbonussen. Die zogeheten contingent commissions zorgen sinds 2004 voor veel ophef rond assurantiemakelaars. Volgens concurrent Willis moeten riskmanagers en polishouders nu stevig wakker geschud worden en zich gaan afvragen of hun makelaar voor hen werkt of voor de verzekeraar.

"We hebben wereldwijd veel onderzoek gedaan naar makelaarsvergoedingen, waarbij de nadruk is gelegd op de behoeften van onze klanten en gelijke concurrentieverhoudingen", verklaart Aon-topman Steve McGill. "De conclusie is dat we diverse beloningsvormen accepteren, waaronder ook extra en/of volumebonussen in die regio's en marktsegmenten waar dat gepast en toegestaan is."

In een reactie noemt Willis de houding van Aon "een lastige en dubbelzinnige". Willis stelt nu de enige internationale assurantiemakelaar te zijn die de volumebonussen categorisch afwijst. "Aons verklaring staat haaks op wat klanten van hun makelaar verlangen", vindt Willis. "Recent onderzoek onder bedrijfsklanten wijst uit dat 70% vindt dat volumebonussen tot belangenconflicten leiden. En dat zeggen wij al de hele tijd: assurantiemakelaars kunnen geen twee meesters tegelijk dienen. Ze vertegenwoordigen óf de klant óf de verzekeraar, maar niet allebei."

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning